Hybride auto

De hybride auto is er een combinatie van technieken die gebruikt worden voor de aandrijving.
Volgens de definitie van de VN is het een voertuig waarin tenminste twee energie opslagsystemen aanwezig zijn om de auto aan te drijven.

Geschiedenis hybride auto

De geschiedenis van de Hybride auto stamt al af uit 1899. Er was toen al een Porsche op de markt met een hybride achtig systeem.
In 1909 werd door Henri Pieper een geavanceerde auto op de markt gebracht die qua werking te vergelijken is met de hybride auto’s van tegenwoordig.

hybride auto

Werking hybride auto

Een voertuig wordt al hybride genoemd wanneer er een combinatie van twee verschillende type motoren aanwezig is. Er wordt meestal wel bij de naam hybride auto uitgegaan van een brandstofmotor samen met een elektromotor en een accu met een grote capaciteit. De accu wordt tijdens het rijden opgeladen door een generator die gekoppeld is aan de brandstof motor.
Een andere combinatie is ook nog een hydraulische hybride aandrijving.

Door dat de accu als soort buffer werkt voor energieoverschot, kan deze bijspringen bij een vermogenstekort. De motor kan lopen met een goed toerental en rendement waardoor je optimale uitstootwaarden behaald voor minimale CO2 uitstoot.

Toen Honda de Honda Insight in 1999 uitbracht en Toyota 2 jaar eerder in 1997 de Toyota Prius uitbracht, is de hybride auto algemeen beschikbaar geworden.
De olieprijzen stegen en de verkoop van de Hybride auto in de jaren 2000 ook.
In 2007 had Toyota de Prius al meer dan 1 miljoen keer verkocht.
De groei verkopen bleven stijgen, want in 2009 stonden de cijfers al rond de 2 miljoen.

Voordelen en nadelen hybride auto

Een hybride auto is vooral nuttig als je veel snelheidsvarriatie hebt. Denk hierbij aan veel rijden in de stad.

Voordelen

 • De uitstoot is veel lager. De uitstoot van een kleine volkswagen is gelijk aan die van de grote Toyota Prius
 • Goed voor het Milieu.
 • Het verbruik van deze auto’s ligt erg laag.
 • De bijtelling ligt een stuk lager. Denk hierbij ipv 20% aan 7% bijtelling.
 • Nederland heeft vrijstelling van de aanschafbelasting voor hybride auto’s
 • Omdat je allemaal fiscale voordelen krijgt en een lager brandstofverbruik hebt, heb je de hogere aanschafprijs na ongeveer 5 jaar terug verdiend.

Nadelen

 • Het is complexer om deze voertuigen te fabriceren.
 • Het milieu lijd alsnog door de batterijen die zware metalen bevatten (tijdens de vernietiging van de batterijen komen uiteindelijk ook deze schadelijke stoffen weer vrij).
 • Je hebt al snel minder ruimte omdat de batterijen van de auto veel ruimte in beslag nemen.
 • Dieselmotoren halen dezelfde prestaties als een benzinehybride, zonder extra elektromotor (maar een dieselhybride zou nog zuiniger zijn). Voor de luchtkwaliteit in de stad zijn dieselmotoren echter over het algemeen vervuilender dan hybrides.
 • Je behaalt met een dieselmotor (zonder elektro motor) net zoveel prestaties als met een hybride motor. Wel is de uitstoot vervuilender dan die van een hybride auto.
 • Een auto die zijn elektrische motor gebruikt maakt nauwelijks geluid, dit gaat ten koste van de verkeersveiligheid. Denk hierbij aan fietsers die de auto’s niet horen aankomen.

Hybride auto accu

Related Posts

Leave a Reply

Advertentie

Kenteken check


Laatst uitgegeven kentekens

PersonenAuto
Uitgegeven op:
Motor
Uitgegeven op:
Bedrijfsauto
Uitgegeven op:
Aanhangwagen / Caravan
Uitgegeven op: