Waarom winterbanden?

Winterbanden zorgen voor veel meer grip

Waarom is het nou zo belangrijk om winterbanden te hebben? Zijn ze handig op een nat wegdek wanneer de temperatuur boven het vriespunt ligt of alleen in de sneeuw?
Banden zijn natuurlijk erg belangrijk, zonder kun je namelijk niet in je auto rijden. Ze moeten daarnaast ook nog een beetje extra veiligheid met zich meebrengen, het zou onveilig zijn als je geen grip hebt.
Vanaf 7 graden en lager heb je met een winterband onder je auto veel meer grip dan met een zomerband, het gaat dan niet alleen om sneeuw maar ook als het geregend heeft en het wegdek nat is!
Aangezien het in Nederland veel regent is het niet verkeerd om de verschillende type banden goed af te wisselen! In de winter dus netjes overstappen naar de winterband en in het voorjaar weer terug naar de zomerband zou geen slecht plan zijn!

Wat is het verschil met remmen op sneeuw

Een winterband heeft een volledig andere rubbersamenstelling dan een zomerband. Buiten dat heeft een winterband ook een heel ander profiel, er zitten namelijk extra ‘lamellen’ op de band. Met dit extra profiel heb je ook een stuk meer grip.  Op een droog wegdek is je remweg ongeveer 12 meter, bij nat asfalt heb je een remweg van ongeveer 15 meter.
Met winterbanden op sneeuw is de remweg gelijk, echter dien je natuurlijk wel je rijstijl aan te passen aan de omstandigheden. Met zomerbanden op sneeuw rijden kan ook een aangepaste rijstijl weinig. Het profiel van de band is zo anders dan die van een winterband dat het simpelweg gevaarlijk wordt om met zomerbanden op sneeuw te rijden.

waarom winterbanden

All seasonbanden

Er bestaan ook nog 4 seizoensbanden, ook wel all season banden genoemd. De all season band is een band tussen de winter en zomerband in.
All season banden hebben een groot voordeel in de winter als je ze vergelijkt met een zomerband, echter hebben ze ook grote nadelen als je ze vergelijkt met een winterband in de winter.
Als je kijkt naar bijvoorbeeld de zijdelingse grip en tractie in de sneeuw ligt dat verschil erg hoog.
De kans is erg groot dat je in een ski oord de besneeuwde helling naar je hotel niet opkomt met je all season banden.

Je zal veel grip te kort hebben op een helling, het wegrijden vanuit stilstand zal dan ook nauwelijks lukken op een helling.
De all season band is een fijne band in Nederland, maar wordt afgeraden om mee te rijden in je wintersport oord!

Als je met all seasonbanden rijdt moet je in de zomer en in de winter je rijstijl dusdanig aanpassen dat je remweg normaal blijft.
Door je snelheid te veranderen en genoeg afstand te houden kun je alle tekortkomingen compenseren. Je moet jezelf natuurlijk wel afvragen of je dat moet willen. Het veiligste is dus om in de zomer gewoon zomerbanden te gebruiken en in de winter de winterbanden onder de auto te plaatsen!

Related Posts

Leave a Reply

Advertentie

Kenteken check


Laatst uitgegeven kentekens

PersonenAuto
Uitgegeven op:
Motor
Uitgegeven op:
Bedrijfsauto
Uitgegeven op:
Aanhangwagen / Caravan
Uitgegeven op: